Resepi Kuih Badak Berendam - Resepi Kuih Badak Berendam : Campur semua bahan dan uli menjadi doh.
Ambil sedikit doh, tekan sehingga leper dan masukkan inti. 2 1/2 cawan tepung pulut; Dari segi rupa dan bentuknya, ada yang menganggap kuih badak berendam sama dengan kuih sopang di negeri sembilan tapi sebenarnya ia berbeza sama sekali dari segi proses dan juga rasa. Campur semua bahan dan uli menjadi doh. Kuih badak berendam, merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di malaysia, terutama di pantai timur iaitu di kelantan dan terengganu.
Boleh digunakan labu dengan dohnya dibuat dari buah labu kuning, atau boleh juga dibuat badak berendam pulut hitam menggunakan tepung beras pulut hitam.
2 1/2 cawan tepung pulut; Dari segi rupa dan bentuknya, ada yang menganggap kuih badak berendam sama dengan kuih sopang di negeri sembilan tapi sebenarnya ia berbeza sama sekali dari segi proses dan juga rasa. Boleh digunakan labu dengan dohnya dibuat dari buah labu kuning, atau boleh juga dibuat badak berendam pulut hitam menggunakan tepung beras pulut hitam. Sebelum ini memang tidak teringin langsung untuk menikmati kuih badak berendam. Tuang sedikit demi sedikit dalam tepung sehingga menjadi doh. Kuih badak berendam, merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di malaysia, terutama di pantai timur iaitu di kelantan dan terengganu. Ambil sedikit doh, tekan sehingga leper dan masukkan inti. Resepi badak berendam ini dohnya boleh dipelbagaikan. Tapi entah kenapa selepas ternampak kuih … Campurkan garam dengan air pandan atau pewarna. Campur semua bahan dan uli menjadi doh. 1 cawan air pandan (kisar daun pandan 5 helai) 1/2 sudu kecil garam; Rebuskan doh sehingga timbul baru angkat.
Dari segi rupa dan bentuknya, ada yang menganggap kuih badak berendam sama dengan kuih sopang di negeri sembilan tapi sebenarnya ia berbeza sama sekali dari segi proses dan juga rasa. Ambil sedikit doh, tekan sehingga leper dan masukkan inti. 1 cawan air pandan (kisar daun pandan 5 helai) 1/2 sudu kecil garam; Campurkan garam dengan air pandan atau pewarna. Rebuskan doh sehingga timbul baru angkat.
2 1/2 cawan tepung pulut;
2 1/2 cawan tepung pulut; Boleh digunakan labu dengan dohnya dibuat dari buah labu kuning, atau boleh juga dibuat badak berendam pulut hitam menggunakan tepung beras pulut hitam. Campur semua bahan dan uli menjadi doh. Ambil sedikit doh, tekan sehingga leper dan masukkan inti. Campurkan garam dengan air pandan atau pewarna. Kuih badak berendam, merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di malaysia, terutama di pantai timur iaitu di kelantan dan terengganu. Resepi badak berendam ini dohnya boleh dipelbagaikan. Dari segi rupa dan bentuknya, ada yang menganggap kuih badak berendam sama dengan kuih sopang di negeri sembilan tapi sebenarnya ia berbeza sama sekali dari segi proses dan juga rasa. 1 cawan air pandan (kisar daun pandan 5 helai) 1/2 sudu kecil garam; Sebelum ini memang tidak teringin langsung untuk menikmati kuih badak berendam. Tapi entah kenapa selepas ternampak kuih … Rebuskan doh sehingga timbul baru angkat. Tuang sedikit demi sedikit dalam tepung sehingga menjadi doh.
Ambil sedikit doh, tekan sehingga leper dan masukkan inti. 2 1/2 cawan tepung pulut; Rebuskan doh sehingga timbul baru angkat. Dari segi rupa dan bentuknya, ada yang menganggap kuih badak berendam sama dengan kuih sopang di negeri sembilan tapi sebenarnya ia berbeza sama sekali dari segi proses dan juga rasa. Campur semua bahan dan uli menjadi doh.
Resepi badak berendam ini dohnya boleh dipelbagaikan.
Sebelum ini memang tidak teringin langsung untuk menikmati kuih badak berendam. 1 cawan air pandan (kisar daun pandan 5 helai) 1/2 sudu kecil garam; Ambil sedikit doh, tekan sehingga leper dan masukkan inti. Resepi badak berendam ini dohnya boleh dipelbagaikan. 2 1/2 cawan tepung pulut; Campur semua bahan dan uli menjadi doh. Kuih badak berendam, merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di malaysia, terutama di pantai timur iaitu di kelantan dan terengganu. Boleh digunakan labu dengan dohnya dibuat dari buah labu kuning, atau boleh juga dibuat badak berendam pulut hitam menggunakan tepung beras pulut hitam. Campurkan garam dengan air pandan atau pewarna. Rebuskan doh sehingga timbul baru angkat. Tuang sedikit demi sedikit dalam tepung sehingga menjadi doh. Dari segi rupa dan bentuknya, ada yang menganggap kuih badak berendam sama dengan kuih sopang di negeri sembilan tapi sebenarnya ia berbeza sama sekali dari segi proses dan juga rasa. Tapi entah kenapa selepas ternampak kuih …
Resepi Kuih Badak Berendam - Resepi Kuih Badak Berendam : Campur semua bahan dan uli menjadi doh.. Boleh digunakan labu dengan dohnya dibuat dari buah labu kuning, atau boleh juga dibuat badak berendam pulut hitam menggunakan tepung beras pulut hitam. Ambil sedikit doh, tekan sehingga leper dan masukkan inti. Campurkan garam dengan air pandan atau pewarna. Kuih badak berendam, merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di malaysia, terutama di pantai timur iaitu di kelantan dan terengganu. Dari segi rupa dan bentuknya, ada yang menganggap kuih badak berendam sama dengan kuih sopang di negeri sembilan tapi sebenarnya ia berbeza sama sekali dari segi proses dan juga rasa.